Så nalkas juletid
Sven Otto Littorin
22 Dec 2022
Den 1 januari nästa år, om bara någon vecka, tar Sverige över som ordförandeland i EU. Det är en tung uppgift i dessa turbulenta tider. Sverige kommer att basa över drygt 2 300 EU-möten, de flesta här i Sverige.
EU-ländernas blickar kommer att vara riktade mot oss och de prioriteringar som regeringen har satt för sitt ordförandeskap:
Säkerhet – enighet
Resiliens – konkurrenskraft
Välstånd – grön omställning och energiomställning
Demokratiska värden och rättsstatsprincipen
Givet omvärldsläget är det en tuff uppgift, men viktig – är det något det ryska anfallskriget mot Ukraina har visat så är det hur centralt det är att demokratier och marknadsekonomier står enade mot auktoritära krafter. Under nästa halvår kommer Sverige alltså att leda den största sammanslutningen av sådana demokratier: EU.
Här hemma kommer regeringen också att ha att göra. Elpriser, inflation och räntehöjningar är bara några besvärliga ingångsvärden. I början på nästa år kommer också en stor avtalsrörelse och frågan är väl bara hur höga lönekraven kommer att bli. En 70-talsituation får inte upprepas med en inflations- och lönespiral utan ände. Nu är jag optimist och tror att parterna lärt sig från tidigare decennier: hög inflation är en omfördelningsmekanism utan hänsyn eller hjärta medan ett stabilt penningvärde över tid ger förutsättningar för både investeringar och högre köpkraft.
Och mitt i allt finns det ljuspunkter. Industrin går i grunden bra. Våra förutsättningar att exportera borde vara goda så länge det inte blir riktigt krisartat i vår omvärld. Även om inledningen av december var riktigt kall ser det inte ut att bli en rekordkylig vinter, vilket gör att gaslagren i Tyskland kommer att räcka och därmed finns förutsättningar för något lägre energipriser än vad de värsta prognoserna gav för handen. Därmed undviks också med all sannolikhet en hård kraschlandning i Tyskland.
Även om börshösten varit skakig har det genomförts ett antal lyckade nyemissioner, framför allt i den onoterade världen. Kapital finns, men det söker sig till tryggare hamnar. Bolag med genuint bra idéer, bra management, betalande kunder och lönsamhet kommer att kunna både klara av lågkonjunkturen och hantera sin framtid. Människor kommer att behöva bo också nästa år. De kommer att vilja köpa tekniska lösningar som ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det som ökar produktiviteten kommer att gynnas och det är de anpassningsbara som kommer att klara sig bäst. Och här konstaterar jag att Sverige och svenska företag har goda erfarenheter att luta sig tillbaka mot: just inkrementella produktivitetsökningar och anpassningsbarhet har kännetecknat svensk industriell förmåga allt sedan andra världskriget.
Under början av nästa år kommer kriget i Ukraina att ha pågått i ett år. Vi vet förstås inte om det kommer att hålla på i ytterligare ett år eller ännu mer. Men vi har anpassat oss till läget, och vi kommer att klara av att hantera det. Riksbanken får en ny chef den 1 januari i Erik Thedéen, som var Anders Borgs statssekreterare en gång i världen och därefter chef för Finansinspektionen. Det borgar också för kontinuitet och stabilitet. Och oavsett vad man tycker om regeringens politik så har den en majoritet bakom sig i riksdagen, vilket talar för mindre parlamentarisk turbulens än tidigare.
Nu är jag till naturen en optimist, men jag tror att 2023 kommer att bli ett bättre år än 2022. Psykologin talar för att kapitalet kommer att börja investeras igen; men med högre krav och bättre due diligence. Vi kommer att ha börjat anpassa oss till ett högre ränteläge och vi kommer att klara av lågkonjunkturen. Det kommer inte att gå åt helsike. Tvärtom. Steg för steg tar vi oss ur de jobbiga tiderna som så många gånger förut.
Men först ska vi unna oss en riktigt skön jul. Och här vill jag citera den finlandssvenske poeten och författaren Zacharias Topelius vars julpsalm (tonsatt av Jean Sibelius) tillhör en av mina favoriter. Den sista versen sammanfattar min önskan:
Till hög, till låg, till rik, till arm
kom, helga julefrid.
Kom barnaglad, kom hjärtevarm
i världens vintertid.
Du ende som
ej skiftar om,
min Herre och min konung, kom.
Till hög, till låg, till rik, till arm
kom glad och hjärtevarm.
Till Stadsholmen Equitys kunder, samarbetspartners, vänner och kollegor önskar vi alla en riktigt god jul och ett gott nytt 2023!
Stockholm den 22 december 2022
Sven Otto Littorin
Partner, Stadsholmen Equity