top of page

Fler svenska enhörningar med norskt kapital

Sven Otto Littorin

9 Jan 2023

Årets bästa nyhet kom tidigt i år. I lördags berättade Financial Times att norska Oljefonden genom dess VD Nicolas Tangen och centralbankschefen Ida Wolden Bache ansökt hos det norska finansdepartementet att få tillåtelse att investera i onoterade aktier.

”Vi ser allt fler indikatorer på att en större del av värdeskapande sker på den onoterade marknaden” skriver Tangen och Wolden Bache i brevet. 

 

Norska oljefonden är en av världens största förmögenhetsförvaltare med 13 000 miljarder norska kronor i förmögenhet. Det är en bra affär för norska staten: 2021 avkastade fonden 1580 miljarder NOK, dvs ca 1665 miljarder SEK — betydligt mer än Sveriges hela statsskuld. 

 

Om Oljefonden bestämmer sig för att investera blott en procent av förmögenheten i onoterat handlar det alltså om närmare 140 miljarder SEK som ska söka sig till den onoterade marknaden – dubbelt så mycket kapital som hela Sjätte AP-fonden förvaltar. Om mandatet därtill blir att en procent av den årliga avkastningen ska investeras i onoterat innebär det att närmare 17 miljarder kronor tillförs marknaden för onoterat varje år därefter. Det ska jämföras med att det investerades ca 3 miljarder kronor i 4-600 tillväxtbolag i Sverige under 2021. Oavsett vilka mandat man spekulerar i handlar det alltså om närmast astronomiska belopp.

 

Det är inte osannolikt att en tämligen stor del av detta norska kapital kommer att investeras i Sverige. Det finns tre skäl till det. För det första är Sverige en veritabel tillväxtfabrik när det gäller snabbväxande teknikbolag. För det andra är Sverige både kulturellt och geografiskt nära Norge. Oljefonden är redan i dag den sjätte största ägaren på Stockholmsbörsen. Och för det tredje är värderingarna relativt låga i Sverige, jämfört med t ex USA och Storbritannien, vilket är en bra grogrund för framtida värdetillväxt. Det är också huvudskälet till att Oljefondens ledning nu söker utöka sitt mandat – de vill inte missa tåget helt enkelt. 

 

Sverige är ett av de mest intressanta länderna för investeringar i onoterade tillväxtbolag. Enligt EU-kommissionen (och flera andra aktörer) är Sverige EUs mest innovativa land. Vi har också det klart största antalet unicorns (dvs unga tillväxtbolag med en värdering på mer än en miljard dollar) av de nordiska länderna – av 321 unicorns i Europa 2021 har 21 grundats i Sverige jämfört med bara fyra i Norge. Och Wharton School of Business skrev för något år sedan: ”Vad har Silicon Valley och Stockholm gemensamt? Snabbväxande teknikföretag värderade till miljarder dollar. Efter Silicon Valley producerar den svenska huvudstaden det högsta antalet så kallade "enhörningar" per capita än någon annan global stad."

 

Om Oljefonden väljer att lägga en procent av den årliga avkastningen i onoterat och investerar 10 procent av det i Sverige skulle den svenska riskkapitalmarknaden för onoterade tillväxtbolag växa med 50 procent i ett svep. Det är en fullkomlig revolution och kommer att för alltid förändra villkoren för tillväxtbolag i Sverige. 

 

Det är förstås mest sannolikt att Oljefonden kommer att investera indirekt genom VC-bolag eller olika fonder med inriktning på onoterat, eller i syndikat tillsammans med andra professionella investerare. Där innebär Oljefondens inträde att risken minskar rejält för återstående investerare, vilket i sig kommer att locka fler – både institutionella och privata investerare – att investera mer i onoterat. Resultatet blir en hävstångseffekt med fokus på onoterade bolag på ett sätt som vi förmodligen aldrig sett i Sverige. Och även om Oljefonden kommer att arbeta med strikta krav både på investeringarnas fokus och storlek, kommer dess blotta tillkomst att frigöra kapital också för andra bolag som inte riktigt kommer att passa Oljefondens investeringsstrategi. Och därtill kommer miljön runt investeringarna att professionaliseras än mer. Även rådgivarna – som t ex Stadsholmen Equity – kommer att få mer att göra, och behöva bli ännu vassare. 

 

Slutsatsen av lördagens besked är årets bästa nyhet. I ett läge med högre räntor, svajig börs, försiktiga investerare och lågkonjunktur runt hörnet var det precis vad vi behövde: en riktigt god nyhet! Låt nu detta bli verklighet och låt det blir ett gott tecken för 2023!

 

Gott nytt år!

Stockholm den 9 januari 2023

Sven Otto Littorin

Partner, Stadsholmen Equity

Stadsholmen_Equity_Logo_White.png

Stadsholmen Equity AB is responsible for the information on this website. While all reasonable care has been taken to ensure that the information is true and not misleading, Stadsholmen Equity AB does not guarantee its accuracy or completeness. Stadsholmen Equity AB or any of its directors may have a position, or otherwise be interested in, transactions in securities that are directly or indirectly the subject of this website. This website is constructed for general information only. Investors should seek financial advice regarding the appropriateness of investing in any securities or investment strategies discussed on this website and should understand that statements regarding future prospects may not be realised. Investments in early-stage companies involve very high risk and past performance is not necessarily indicative of future performance. Stadsholmen Equity AB accepts no liability whatsoever for any direct or consequential loss. This website is produced for informational purposes only and under no circumstances is it to be used or considered as an offer to sell, or a solicitation of any offer to buy any securities.

Privacy Policy | Cookie Policy

 © 2025 Stadsholmen Equity AB. All Rights Reserved.

Company Registration Number 559397-1111

bottom of page